FACEBOOK PROFILE: Englishkidsfun ESL Blogspot FACEBOOK PAGE: English Kids Fun TWITTER: @englishkidsfun GOOGLE +: Englishkidsfun

Friday 28 October 2011

Halloween origins

VALENCIÀ

El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta, que tan ràpidament s'han estès per tot el món i, en especial, pels països anglosaxons.
Fa molts segles, a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 d'octubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de l'any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. Samhain era el déu dels morts. Algunes fonts indiquen que la paraula gal·lesa "Samhain" literalment vol dir "final de l'estiu". El dia que celebraven Samhain era, per tant, el dia de cap d'any. En aquella època, s'encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar els esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits. Per això no s'encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos.
Amb l'arribada del Cristianisme s'establí el primer dia de novembre com a Dia de Tots Sants. En aquell moment, el 31 d'octubre es convertí en All Hallows Eve (anglès antic per All Saints Eve, és a dir: "vigília del Dia de Tots Sants", ja que hallow és un mot que en anglès antic significa "sant" o "sagrat" i que prové, juntament amb la paraula moderna holy, del mot germànic khailag), d'on va sortir la paraula Halloween.
Moltes de les tradicions de Halloween es varen convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos portaren als Estats Units en el segle XIX. A partir d'aquí, la tradició es va començar a estendre per la resta del món, i fins i tot ha arribat a absorbir els costums que portava associats el Dia de Tots Sants, passant alguna de les seves tradicions a la vigília.

ENGLISH 
  
Historian Nicholas Rogers, exploring the origins of Halloween, notes that while "some folklorists have detected its origins in the Roman feast of Pomona, the goddess of fruits and seeds, or in the festival of the dead called Parentalia, it is more typically linked to the Celtic festival of Samhain, whose original spelling was Samuin (pronounced sow-an or sow-in)".The name of the festival historically kept by the Gaels and Celts in the British Isles is derived from Old Irish and means roughly "summer's end".
According to the Oxford Dictionary of English folk lore: "Certainly Samhain was a time for festive gatherings, and medieval Irish texts and later Irish, Welsh, and Scottish folklore use it as a setting for supernatural encounters, but there is no evidence that it was connected with the dead in pre-Christian times, or that pagan religious ceremonies were held."
The Irish myths which mention Samhain were written in the 10th and 11th centuries by Christian monks. This is around 200 years after the Catholic church inaugurated All Saints Day and at least 400 years after Ireland became Christian.

No comments:

Post a Comment